!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Положително мислене

                                Какво знаем за положителното мислене?


    Сигурно много от вас са чували думите - Мисли положително, използвай положителната си енергия.
Но какво означава това?
    Хората често бъркат понятието "положително мислене" с това, че трябва насилствено да си повтарят дадена положителна дума или фраза. За да започнете да мислите положително и да контролирате тази енергия първо трябва да промените начина си на мислене. При всеки човек е индивидуално, няма универсален урок, с който да отключите вашето съзнание. На първо място трябва да осъзнаете ситуацията в която се намирате и да наложите контрол върху мозъка си или по-скоро да му покажете друг път за действие. Това всъщност е много трудна задача и мнозина се отказват още тук в началото. Всеки човек се познава малко или много, трябва да съумеете да използвате вашите слабости, така че да ги превърнете в оръжие за контрол върху мозъка си. За да се изясни малко картината ще дам пример.
    Вие сте продавач-консултант, скъсвате се от работа, обслужвате клиент след клиент и в един момент идва шефа и ви се развиква за някакъв артикул, който дори не сте виждали и не носите отговорност за него, като не ви дава възможност да се защитите словесно.
   Какво се случва след тази ситуация?
Настроението Ви рязко е спаднало, по някакъв начин се чувствате унизен, тонусът и работоспособността са на минимум и най-неприятното е, че започвате да трупате отрицателна енергия. Прибирате се у вас, но постоянно се сещате за ситуацията превъртайки я отново и отново, като не стигате до никакво решение.
   В тази ситуация, положителното мислене не се изразява в безсмислено повтаряне да думите - всичко ще е ОК, всичко ще е ОК, всичко ще е ОК..., а в пренасочване на мисълта в друга посока и абстрахиране от проблема. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за вас. При всеки човек подхода е индивидуален. Някой прочитат любима книга, други си пускат филм, трети готвят, аз лично сядам на компютъра и играя някоя игра. Идеята е да прекъснете източникът на негативна емоция и енергия, а това става, като насочите дейността на мозъка в друга посока.
!!! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ МОЗЪКЪТ Е СЪЗДАДЕН ЗА ДА МИСЛИ, НО ВИЕ МОЖЕТЕ ДА МУ КАЖЕТЕ В КАКВА ПОСОКА ДА МИСЛИ !!!
   Това съвсем не означава, че при всеки появил се проблем трябва да грабвате книгата в ръка или там каквото правите за да се абстрахирате. Истината е, че трябва да прецените над каква ситуация работи мозъкът Ви и струва ли си да разсъждавате над нея. В дадения пример, няма какво да промените, няма как да върнете времето назад и най-вероятно тази ситуация няма да се повтори, че да обмисляте евентуални подготвителни действия за следващия път. Затова по най-бързия начин прекъсвате източникът на негативна енергия и го заменяте с мисли носещи положителна.
   Сигурно сте чували, че човек използва една много малка част от потенциала на мозъка си.
Замисляли ли сте се защо е така?
Чували ли сте за алтернативна медицина, за хора, които променят физичните свойства на предмети използвайки само силата на мисълта си, за бойно изкуство, в което побеждаваш противника си без да го докосваш, за силата и синхрона на мисълта на близнаците.
Няма нищо по-силно от мисълта на човека.
   Успехът към всяко едно начинание започва с положително мислене и се дължи на три основни фактура, които са взаимно свързани по между си.
1 - Трябва да разбереш, какво искаш да постигнеш.
2 - Трябва да измислиш, по какъв начин да осъществиш идеята си.
3 - Трябва да имаш достатъчно търпение, за да извървиш нужния път до осъществяването и.

   Много хора спират развитието си, защото са ограничени от системата в която са израсли и никога не осъзнават потенциала си. Мозъкът е създаден да мисли, неговият капацитет е огромен и вие трябва да го усвоявате непрекъснато. Представете си, че човешкото тяло е един компютър, а мозъкът е неговия хард диск. Учените са установили, че използваме от 5 до 10 процента от мозъка си. Запитайте се тогава, бихте ли сложили 100 гигабайта хард, на компютър в който ще има записан само един филм?
   Заглеждали ли сте се в някоя шарена плочка от пода или в някоя напукана стена? Случвало ли ви се е да откриете прилика с нещо познато? Това е така, защото мозъкът е устроен да търси и мисли чрез сетивата (в случая, очите) на тялото. Трябва непрекъснато да се стремите да се развивате и да не се задоволявате лесно с постигнатото. Околната среда е в постоянен контакт с вас и вие трябва да се научите да разчитате нейните сигнали. Образованието през годините ни е дало много, но също така и много ни е ограничило. Все още не е ясно дали е в положителна посока или в отрицателна. Невъзможността на някой хора да отворят съзнанието си извън предела на наученото, ги прави неспособни за по-нататъшно развитие. Никога не разчитайте на късмета, защото това е просто израз описващ вашето бездействие и действието на други непознати лица. В религията се използват доста манипулативни методи обяснени по нелеп начин, но съдържат в себе си именно тази вярна структура и това им помага да се възприемат добре от наивните хора. Една от прословутите фрази гласи - "помогни си сам, за да ти помогне и господ". Тук не се казва, започни да си помагаш, а направо, "помогни си". Че то ако сам си свърша работата, какво да чакам после и друг да ми помага. Тук по един елементарен начин е обяснено влиянието на положителното мислене над поведението на човека. Ти вършейки дадената дейност и надявайки се сляпо, че друг ще ти помогне, не осъзнаваш, че в крайна сметка сам си свършваш работата, особено когато става дума за някоя по-сложна дейност и един по-дълъг период от време. Замислете се! Налагало ли ви се е да преместите стола на два метра от масата и преди това да стиснете палци и да прошепнете - дано господ да ми помогне да преместя стола. На мен не, а на вас?
    Истината е, че за да се развивате, трябва да се отървете от предразсъдъците си отново да се огледате. Това дърво на улицата, дали е просто дърво или е и дом за някоя катеричка, дали не е и храна за някоя птичка, а дали не е и нещо повече?
     За да перифразирам последните няколко реда ще ви помоля да си представите следната картинка.
     Една дълга и тясна уличка. От двете и страни тухлени огради на къщи с дървени врати. Навсякъде е пълно с надписи на различни езици, рисунки, всякакви математически формули и задачи. Вие живеете от едната страна на улицата, а от другата се намира работата ви. Вашето образование, вашите родители, вашия житейски път до момента ви е научил, че трябва да работите точно тази работа, и че не можете да се справите с нищо друго освен с нея. Минавайки по тази улица и оглеждайки се, вие виждате всички тези надписи и знаци,  погледът ви се спира на половината от тях, а мозъкът ви разбира само тези които е учил. Долу на улицата пише пише 5+5, и вие си казвате - а, това го знам, пет плюс пет е десет. На вратата пише - семейство Иванови,  и вие си казвате - аха, значи тук живеят семейство Иванови. На следващата врата обаче пише на китайски - зад мен има сто хиляди евро, ако ги вземеш, твои са. Тук обаче вие виждате просто някакви йероглифи и подминавате вратата, може би мислейки си, че ако имате сто хиляди ще си купите апартамент.
    Спомнете си за Айнщайн. Прочитайки името му навярно в съзнанието ви изплува онази черно-бяла снимка, на която той е с разрошена коса и оплезил език. Да много от важните световноизвестни личности са смятани за луди, за мечтатели, но в крайна сметка са направили едни от най-големите открития. Това е така, защото са си позволили да мислят различно, позволили са си да разчупят наложеният стереотип и да повярват в мечтите и силата на положителното мислене, затова трябва да се развивате и да се стремите към усъвършенстване.


1 коментар:

  1. Би било хубаво ако всеки човек може да развие мозъка си на 100 процента. Вероятно вече щяхме да сме открили други галактики с планети, на които има форми на живот. За съжаление обаче в реалния живот не става така.В материалния свят, в който живеем много малко хора имат потенциала и волята да се развиват духовно. Повечето опитват не защото изпитват някаква вътрешна потребност, а защото днес се смята за модерно да развиваш силата на мисълта си и за тези техники се тръби по всички тв предавания. Този тип хора са по скоро дървени философи, отколкото духовно извисени. Много хора се обръщат към духовното след претърпян катаклизъм, който е променил коренно животът им. Едни от тях се уповават в религията, а други в духовното си израстване. Когато става въпрос за професионално развитие мислите ли, че само липсата на положителна нагласа и упоритост са причината 90 процента от хората да не работят мечтаната професия? Нима 90 процента от хората са негативни? Нима тези хора нямат амбиции и цели? Казвате, че хората не са развили потенциала си, защото са жертва на системата, в която са живели. Да предположим, че това се отнася за нашите майки и бащи. Защо тогава 26 процента от младите хора са безработни? На коя система са жертва те? Може ли да се смята, че такъв голям процент млади хора са неспособни, неквалифицирани, неамбициозни и незагрижени за бъдещето си? Казвате, че неспособността на някои хора да отворят съзнанието си извън предела на наученото ги прави неспособни за по нататъшно развитие. Ще ви поправя не "някои хора" това са болшинството от хората. И от малкия процент(да кажем условно 10 пр.), които успяват да го направят, пет процента от тях си остават на ниво "мечтатели". Успех на всички да сте от другите 5 процента:)))

    ОтговорИзтриване