!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Изяви, като статист

!!! ВАЖНО !!!  Хронологичната подреденост на страницата е отдолу нагоре т.е. най-новото е най-отдолу. 


Тук мисля да споделя за скромните ми изяви, като статист. Ще се опитам да поместя една-две изрезки от клипове и да споделя някой "мъдри" мисли от "богатия" си опит на ниско платен статист :)
  Смятам да започна с клип, понеже ако ги оставя за накрая, има опасност някой от "хилядите ми фенове" : ) да не стигнат до там и да се откажат да четат след първите две изречения.
  След няколко посещения на предаването "господари на ефира", успях да погледам и малка част от снимачния процес на "пълна лудница". Първоначално се впечатлих, то и предаването още набираше скорост и беше доста смешно, и започнах да се чудя как мога да успея да се набутам и там за снимки. Като цяло бях попълнил графа, че желая да взема участие в забавни сериали, но дали това щеше да стане реалност, няма как да знаеш. Не след дълго обаче получих едно обаждане от агенцията и ми казаха, че са ме избрали за снимките на един епизод и май ще имам и реплика.
А ето я и нея:  Интересното от този ден беше, че забавните моменти бяха, както по време на снимките, така и  в паузите между тях, абе общо взето постоянно. Този дятка направи най-голямото шоу. Първо шашна сценаристите, като се появи гладко обръснат, а те го избрали по снимка именно заради дългата си брада. После шашна и гримьорките, които горките дадоха всичко от себе си това да не личи. След като се установи, че в склада няма изкуствени бради, започнаха да въртят разни бели перуки, но така и така никоя не стана за снимки. Накрая използваха един трик, като нарисуваха брадата му с някаква боя и пяна. Това може да изненада някой хора, но наистина беше така, дори на прекъсванията на снимките се налагаше постоянно да го дорисуват, понеже снимачните светлини бързо разтапяха пяната и започваше да си личи. Този трик го използват и в "шоуто на слави", когато Краси Радков играе министър Цветанов. За да го  направят по-плешив му напръскват перчема с "рус спрей" и така на камерата изглежда, че все едно няма коса.
    Дятката за когото говорех, обаче, показа истинската си същност по време на снимките, като над десет пъти даваше съвети на Рачков, как да си играе ролята и се налагаше да прекъсват заради това. Въпреки че и самия Рачков се смееше на изцепките на дядото, по едно време му пролича как това накъсване много го подразни, а и то нямаше, как да не е така. Аз ако бях на негово място да съм го изритал.
    После ми предложиха да остана и за още една сцена. Тя е по-нататък в серията, ама не мисля да я показвам, защото не се виждам. Аз съм с гръб към камерата на един диван, дадоха ми една пачка с фалшиви долари, сложиха една мацка да играе на масата пред мен и казаха от време на време да ги защипвам и подпъхвам под оскъдните и дрехи.
В крайна сметка си прекарах добре и доста се забавлявах.

    Друго участие, от което разполагам със снимков материал е толкова нашумелия " Стъклен дом". Там имам три участия, но двете са, като обикновен статист ( каквито има половин софия, хора  волно или неволно попаднали в кадър, докато се разхождат из мола), но третото участие се откроява с реплика.
    След обаждането от агенцията и уговорката ни, ми изпратиха по пощата прословутата реплика, която едва ли е направила впечатление на някого :)   Бяха поместили и част от сценария, явно с цел да мога да се подготвя по-добре за влизане в роля. То и на маймуна да я бяха пратили пет дена по-рано, щеше да я научи.
    Интересното тука беше, че май само аз бях подготвен за снимачния ден. Първо всички закъсняха ( бях първи на снимките ), после се чудеха къде да заснемат сцената ( избраха студиото на централните новини на "бтв" ), а после разбрах, че "Алекс" тепърва прочита сценария, докато я гримират.
    Изгледайте няколко секундната сцена и после ще ви споделя, защо съм разочарован от снимките на филми у нас.


    Разочарованието ми от българското кино се изразява главно в това, че на теб се гледа, като на селянин попаднал в "NASA". Искам да кажа, че дори не се опитват да ти обяснят подробно за сцената, все едно те познават и са наясно, че няма да схванеш нищо. Незнайно защо, предпочитат да направят по 7-8 дубъла на сцена от един ъгъл и всеки път да правят забележка на някого ( имам предвид на някой от статистите ), от колкото да обяснят целия замисъл за две минути. Вярно, че повечето хора нямат актьорски талант, но все пак става дума за елементарни сцени. Това обаче не се отнася специално за този сериал, а по принцип.
   При заснемането на тези сцени разбрах, че половината ( ако не и повече ) от сценария се променя по време на снимки. Незнайно защо, но винаги съм си мислел, че актьорите трябва да спазват написаното.

Очаквайте продължение.

Дългоочакваното продължение :)

Кастинг за реклама

Ако някой се чуди, какво се изисква да направи, за да бъде извикан за кастинг за реклама, то нека чете внимателно следващите редове.
Задължително е да се запишете към някоя кастинг агенция. Повечето от тях са безплатни и Ви препоръчвам, ако попаднете на платена в никакъв случай да не давате предварително пари за снимките, а да се договорите да ви ги приспаднат от първия поет ангажимент. Обикновено става дума за 25 - 30лв.(платената фотосесия). След като снимките са готови трябва да попълните един формуляр, на който да изброите свои качества и да посочите желаните категории, в които искате участие. Става въпрос за игрални филми, сериали, тв предавания, реклами и т.н. Във ваш интерес е да поддържате една и съща прическа, както и цвят на косата или при промяна, да се явите на нова фотосесия, за която може и да заплатите, особено ако често си правите промени. Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че всеки ангажимент се поема за 12 часа. Не всеки път се налага да стоите по толкова, даже е рядкост, но ако се наложи някаква промяна в снимачното време със сигурност ще ви го припомнят. Общо взето стоиш и чакаш да ти се обадят.
Наскоро ми се обадиха от една агенция и ми казаха, че съм избран за снимки за някаква реклама за бонбони. Не знаеха почти нищо, само ме предупредиха, че става въпрос за снимки, а не за клип и да бъда с изрязани нокти на ръцете :)  Естествено, казаха мястото на кастинга, а също и часа. Отидох на мястото, но нямаше място за паркиране и се наложи да пообиколя малко. Трябваше да търся офис сграда на гърба на японското посолство, като за ориентир реших да запомня имената на пресечните улици. Оказа се голяма грешка. Понеже спрях няколко пресечки надолу, наложи се да запомня и още едно име, че да си намеря после колата :) Като прибавим и името на човека, който трябва да прави снимките стават общо четири фамилии. На влизане в сградата ме посреща пазача и пита при кого отивам. Дали от бързане, дали от дъждовното време, не знам, но вместо името на човека за снимки (при когото отивам всъщност) му казвам името на една от улиците :) Ония ме изгледа странно и тъкмо да кажи нещо се усетих и набързо бръкнах в джобчето с "пищова", където предвидливо го бях записал. Та качвам се горе, пича ме посреща и докато ме води към стаята за снимки ми разяснява малко за кампанията. По същество се изискваше да се направят няколко снимки в профил и няколко в анфас, като при тези в анфаз трябваше да държа един лист пред себе си, като затворник, на който собственоръчно си бях написал имената с маркер. Направи ми няколко снимки в цял ръст, после няколко и на ръцете (в близък план) и приключихме. На края каза, че тези снимки ще се пазят и ако нещо изникне може и директно да се обади. Ако при Вас се получи нещо такова, казвайте на някой къде сте за всеки случай.

2 коментара:

  1. Чакам продължение... беше забавно и интересно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха браво Ице трябва да пием едно кафе в дружбата да разправяш сети се нали от кого :)

    ОтговорИзтриване