!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

АНИМАЦИЯ


Знаете ли какво е анимацията?

    Тя е бързо последователно показване на образи на неподвижни елементи. Използвайки невъзможността на мозъка да обработи получената информация от зрителния апарат, анимацията създава оптична илюзия за движение на обектите. Най-често анимацията се прави с помощта на техниките на заснемане на видео и филми.
    Френският изобретател Емил Рейно е един от пионерите, които създават т.нар. "светещи пантомими" през 1877г. ,още преди появата на кинематографа. За своите прожекции, той използва перфорирана лента с желатинови пластинки. Също така и синхронизиран музикален съпровод.
    Първите реални стъпки на анимационните филми прави друг французин. Емил Кол.
През 1908г. той създава филма "Fantasmagorie". В този филм неговият герой, направен от пръчици се среща с други обекти, които се трансформират в нещо различно. Филмът е изработен изцяло чрез рисуване на всеки един отделен кадър върху хартия. След това кадрите биват заснемани на негативен филм.
    Джеймс Стюарт Блактън пък е първият американски аниматор. В началото на 20 век, той използва за първи път техниката stop-motin и рисуване на ръка. Неговият филм "Humorous Phases of Funny Faces" се сочи за първия анимационен филм.
    Американският рисуван филм през 30-те и 40-те години се свързва с феномена "Мики Маус" на Уолт Дисни пожънал небивал търговски успех и доказал силата на мърчандайзинга в американската филмова индустрия. Подобни герои, отговарящи на масовия вкус, са Осуалд щастливия заек, Попай Моряка, Коко клоунът, Супермен и др. Други известни анимационни студии през този период са Флайшър и UPA ( United Productions of America).


Няма коментари:

Публикуване на коментар