!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

За или Против референдума за ядрената енергетика в България - разяснения по BTV.

      Днес в сутрешното студио по BTV се опитаха да разяснят на гражданите, как трябва да гласуват на предстоящия референдум за ядрената енергетика в България. Бяха поканени четирима господа от две различни партии, които с изказванията си, трябваше да ни ориентират, какво по-точно означава този референдум, и как по-точно да гласуваме. В началото всичко започна добре, гостите се изслушваха и дори успяха да привлекат вниманието ми. После, разбира се нещата си дойдоха на мястото и лека-полека водещите загубиха контрола над ситуацията, а малко след това и самите спорещи изгубиха и контрол, и задръжки. Разяснителната кампания се превърна в едно селско надвикване с просташки натяквания.
От цялото предаване успях да запомня по няколко изречения от двата лагера, които сами по себе си звучаха доста смислено, но вместо да ме насочат към правилния отговор, За или Против, те по-скоро ме навеждаха на мисълта, колко е сериозна тази тема, и колко глупаво е да се иска мнението на некомпетентни граждани, каквито сме болшинството. От едната страна казваха, че не е сигурно дали ще бъде удължен живота на 5-ти и 6-ти реактор ( не съм сигурен за числата ), и че за построяването на другите ще трябват около 15 години проучвания, което ще доведе до времева дупка от няколко години, в които реално няма да имаме производство на ел. енергия ( думите касаят "АЕЦ Козлодуй" ). Една от контра репликите гласеше, че за "АЕЦ Белене" не са подписани никакви договори и проучванията са били някакъв фарс, което отказало чуждестранната фирма, която изявила желание за строеж в началото, да се откаже. Чуха се обвинения и за един от закупените реактори, който струвал "маса пари", а бил морално остарял. Друг контрира - "може да не е от най-новите, но има 50 години живот". След известно време, започнаха да се правят и сравнения с други съседни държави за цена, средства, време и други подобни. Трудно ми е да повторя всички думи, които се изговориха, а като се има в предвид, че и половината не се разбираха, ще кажа, че спирам до тук и завършвам с думите на водещата.
-" Това е всичко от нас, дано да сме ви помогнали да вземете вярното решение."
: )            : )              ; )              : )               : )              : )             : )            : )             : )              : )  

Няма коментари:

Публикуване на коментар