!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Мощта на медиите в България

    Преди два дни по една от водещите тв медии блесна героят Марио. Момче на 15 години провъзгласено за герой, заради една достойна за уважение негова постъпка. Марио е спасил две по-малки момченца, които отчаено викали за помощ след като паднали между едни скали докато си играели. В интервюто взето от Марио, той разказва случката горе долу така. Разхождал се навън близо до дома за изоставени деца, в който живее със своите братя и чува виковете на двете момченца (3-4-ти клас до колкото си спомням), и веднага се втурва да им помага. В репортажа се показва кадър на част от белоградчишките скали, което предполага, че точно там е станал инцидента. Скалите изглеждат ужасно стръмни и раздалечени. Докато си играели двете деца, едното пада надолу ( някъде из скалите, не става ясно ) и не може да се изкачи. На мястото пристига Марио и без да му мисли слиза да помогне на детето. По негови думи, казал на момчето да се качи на гърба му и така двамата изпълзели обратно горе. Самият Марио не се определя, като герой, а казва, че просто помогнал.
    До тук добре, страхотна случка и похвали за момчето. В студиото обаче с момчето присъства и ръководителката (директорката) на дома и някакси в разговора, съвсем небрежно успява да вметне, че изпитват финансови затруднения и дори се притеснява за отоплението през настъпващата зима. Тук водещите поемат щафетата и обявяват сметката за добросърдечните българи, които да помогнат с каквото могат.
Снощи в късната емисия отново се пуска кратък репортаж припомнящ за случая и показващ резултата от поетата инициатива. Директорката на дома с радост разказва как е залята с обаждания на хора готови да помогнат. Споменават се и част от получените дарения, които варират от дребни на пръв поглед подаръци (яке и спортен екип за Марио, сладкиши за всички от дома ), до по-мащабни, като два тона гориво и купища анонимни хора сами искащи номера на дарителската сметка.
    Тук отново бих казал - ОК. имали пари хората дали ги (прилича на една известна реплика), но в репортажа се споменава, че първите пари получени по сметката били още веднага след излъчването му в ефир и то 20 лв изпратени от възрастна жена (не помня името).
    Изведнъж еуфорията и настроението ми рязко спаднаха. Всички сме чували за баби работещи навремето в "Кремиковци" и вземащи по 700лв пенсия, но самия факт, че тази жена е привела 20 лв, по-скоро ме навява на мисълта за една скромна пенсия от 130 - 150лв и едно огромно сърце. В този момент в главата ми изникнаха няколко въпроса:
1- Какво правят толкова малки деца сами на тези скали?
2- Какви бяха тези кадри на скали, при вида на които и опитен алпинист би се замислил дали да се спусне по тях?
3- Не е ли по-правилно да се обадиш за помощ от специалист, отколкото да разчиташ, че едно уплашено момченце ще се държи здраво за теб, докато го спасяваш, и дали не е по-опасно това действие и за двама ви?
4- Дали опасната пропаст не е била просто малко по-стръмен баир?
5- СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ЛИ СЕ СПОМЕНА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОМА ???
    Не бих искал и моята баба да даде последните си 20 лв за поредната "ТВ КАУЗА". Не прекалиха ли вече с тези изнудвания за помощ, показващи сърцераздирателни репортажи на хора в беда, а сега и съмнителни геройства? Не е ли достатъчно, че си плащаме високите данъци, ами трябва и да изземваме функцията на държавата, грижейки се сами един за друг? Че за къде трупаме тези пари в хазната, ако не за спасяването на човешкия живот?
Не знам, дано да не съм прав и всичко да е коректно, че иначе представете си от цял квартал "филиповци" да започнат недоказуеми твърдения за геройства и подвизи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар