!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Могат ли да бъдат манипулирани медиите?

       Заформя ли се нова мода за събиране на средства, посредством сърцераздирателни истории споделени в ефир?


      Напоследък наблюдавам бум на новините свързани с истории за героични подвизи от страна на обикновени граждани. Смея да твърдя, че следя новинарските емисии на една от големите медии в България, и там през два-три дни блесва по една такава новина. Аз обаче  пускам своето въображение, изпълнено с огромно количество съмнение към тези събития.

Нека разгледаме следния сценарии.

    Вие сте безработен мъж, примерно от Варна, който живее на квартира и едвам свързва двата края. Намирате през приятел, друг мъж, който е готов да съдейства срещу някаква сума и сте сигурни, че няма да ви издъни. В определяния час на определеното място се разиграва следната сценка. Мъжът ( който ви съдейства ) плува на неохраняема част от плажа, а вие се разхождате наблизо. Плажът трябва да е без много курортисти, по възможност двама трима свидетели и по възможност възрастни хора, за да е сигурно, че няма да се притекат на помощ преди вас. В удобен момент вашия човек се развиква - помощ, помощ..., и започва да имитира, че се дави. Вие, като истински герой, пред погледа на ужасените старци влизате във водата и "спасявате" живота на давещия се. После от благодарност, спасения държи на всяка цена да ви благодари публично, като разкаже случката пред някой репортер и дори е навил, някой наивник от свидетелите също да потвърди думите му. И така във вечерната емисия новини блесва репортажа за нарочения от новинарите герой Иванчо ( примерно така се казвате вие ). После и на вас ви вземат интервю, на което репортерът ви пита редица въпроси от рода на:
- Чувствате ли се герой?
- Замислихте ли се за живота си, преди да се хвърлите в морето, за да спасите давещия се?
- Съжалявате ли за нещо?
Тук примерно вие отговаряте - Единствено съжалявам, че нямах време да съблека дрехите си и скочих с тях във водата, а в джоба си имах 100 лв., които бяха за наема на квартирата и като излязох вече ги нямаше. Но за мен важното е, че спасих един живот.
Тогава репортерът започва една реч, в която ви обявява за пореден път, като голям герой, повтаря няколко ключови реплики и призовава хората да ви помогнат и по-скоро някой работодател да ви вземе на работа.

Аз съм убеден, че при такава ситуация много хора ще ви се обадят с готовност да помогнат финансово и сто процента ще си намерите работа. Също така,  най-вероятно ще бъдете поканен на интервю в някое студио ( on air ), за което ще ви се плати и ако имате достатъчно акъл, ще се възползвате максимално от медийните си изяви.

Би ли проработил този сценарии според вас?



Няма коментари:

Публикуване на коментар