!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Кауфланд - верига магазини или универсален производител?

     Коя е първата асоциация изникваща в съзнанието Ви, след като чуете думата "Кауфланд"?

Предполагам, по този въпрос всички сме единодушни - магазин.
Да, така е, но не съвсем.
Не можем да пренебрегнем факта, че напоследък все повече се забелязва собствената им марка или по-точно логото на "Кауфланд", върху редица продукти по рафтовете. В това, една фирма да се развива, разбира се няма нищо лошо, но както е всеизвестно в България, когато някой се превърне в монополист, той придобива неписаното право, да се държи, както самия той сметне за добре.

Какво по-точно имам предвид?

    Нека си припомним една от основните причини, поради която масово замря малкия бизнес в България, а именно европейските изискванията за единен стандарт на продуктите, както и доказателство за произхода им. По тази причина редица търговци на домашни яйца, както и на българската "крива" краставица изчезнаха от пазара безвъзвратно. Цялата логика се криеше в това, че по-лесно се проверява и контролира един търговец с хиляда продукта, отколкото хиляда търговци с по един продукт.
В това разбира се няма нищо лошо, защото става дума за контрол на качеството на хранителните продукти, които консумираме. Но да не забравяме, че става дума за България и по-точно, за законодателството на България. Когато една фирма се разрасне до размера, мащабите и средствата на "Кауфланд", когато една фирма е в състояние да поддържа отдел с високо квалифицирани адвокати, то тогава е много трудно да се влияе и следи под лупа всяко едно действие на тази фирма. Дори да бъде установено нарушение, то глобата е по-скоро символична, а ако нарушението е по-сериозно, то тогава делото бива разточвано с години и в повечето случаи потулвано. 

Не разполагам с някаква статистика, но предполагам, че с написаното до тук обобщавам и вашите мнения.

Нека си зададем и друг въпрос.

Какво Ви минава през ум, когато чуете думите - цената определя качеството?

По-скъпото е по-качествено.
Тук отговора отново е - и Да и Не, но каточели клони повече към Да.
От личен опит твърдя, че някой от по-евтините продукти, обозначени с логото на "Кауфланд", са отдалечени на свтлинни години, що се отнася до качеството, от тези на други марки предлагани на пазара, като единственото им предимство е цената.
   Забелязват се и други проблеми, които са неизбежни, когато започнеш да си вярваш и изживяваш, като производител на над 40 вида артикула.
Реших да се спра на един от тях, който ползвам от доста години, но съвсем на скоро се зачетох в етиката му и остана потресен. Представям Ви колаж на така познатите ни "клечки за уши".



Ще се радвам да обсъдим мнения по поставените въпроси със всеки един от Вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар