!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Какво трябва да знаем за цветовите модели CMYK и RGB преди да отпечатаме проектите си?


Възпроизвеждане на цветовете.


Цветовете на монитора се възпроизвеждат чрез комбиниране на цветни светлини, излъчвани от червени (red, R), зелени (green, G) и син (blue, B) фосфорни точки (или електронни елементи) (означавани съкратено RGB). Цветовете, отпечатани на хартия, се създават чрез комбиниране на четири цветни мастила - циан (cyan, C), меганта (meganta, M), жълто (yellow, Y) и черно (black, K). Те се наричат Process colors (process - цветове), тъй като са стандартни в четирицветния печатен процес и се означават съкратено CMYK. Тъй като цветовите модели RGB и CMYK ползват твърде различни методи за възпроизвеждане на цветовете, всеки от тях има различна цветова гама (color gamut) или диапазон от цветове. Например, тъй като RGB синтезира светлини, за да получи цветовете, гамата на този модел включва и неонови цветове,  подобни на тези, които виждаме в неоновите реклами. Обратно печатарските мастила са по-добри при възпроизвеждането на някой цветове, които може да са извън RGB гамата, например някои пастелни и чисто черен цвят.
    Не всички RGB и CMYK гами са еднакви. Всеки модел монитор и принтер е различен, затова всеки възпроизвежда малко по-различна гама от устройствата в своя клас. Например, една марка монитори може да достигне до малко по-ярки сини цветове, отколкото друга. Цветовото пространство (color space) за дадено устройство се дефинира от гамата цветове, които то може да възпроизведе.

RGB Модел
    Голяма част от видимия спектър може да бъде представен чрез смесване на цветна червена, зелена и синя (Red, Green, Blue) светлини в различно съотношение и интензивности. Там където две или три от тези цветни светлини се застъпват, се произвеждат допълващите ги цветове циан (Cyan), меганта (Meganta), жълт (Yellow) и бял (White).
   Тъй като бялата светлина се получава чрез сумиране (adding) на RGB цветовете, те се наричат адитивни цветове, а самата система - адитивно смесване на цветовете. Добавянето ( сумирането) на всички първични цветове заедно създава бял цвят. Адитивната система и адитивните цветове се ползват при художественото оцветяване, видеоустройствата и мониторите. Вашият кинескопен монитор например създава цветовете, като излъчва цветни светлини от червени, зелени и сини фосфорни точки, подредени в правоъгълни решетки.

CMYK Модел
    Моделът CMYK се базира на свойството на печатарските мастила, отпечатани върху хартия, да поглъщат и отразяват различни части от видимия спектър. Когато бяла светлина осветява цветното изображение, отпечатано върху хартия, всяка мастилена точка поглъща съответна част от спектъра и отразява останалата към очите на наблюдателя. [ Товаа е вярно само за напълно не прозрачните мастилени точки. На практика светлината преминава през мастилената точка, отразява се от хартията и се връща обратно пак през мастилената точка. Ето защо за качествено отпечатано цветно изображение е нужно хартията да е чисто бяла (за да не променя спектъра на осветяващата бяла светлина) и гладка (за да не пречупва, поглъща и разсейва светлината на страни) - б.пр.] 
    На теория чистите мастила с цветове циан (Cyan), меганта (Meganta) и жълт (Yellow) би трябвало да произвеждат черен цвят, ако се препокрият. Тъй като цветовете се формират чрез изваждане (subtracting) на част от спектъра на бялата светлина, те се наричат "субтрактивни", а системата - субтрактивно смесване на цветовете. Тъй като всички печатарски мастила не са идеални като първичните цветове, споменатите три мастила не произвеждат при препокриване чист черен цвят, а кално кафяв. За това там където, трябва да се получат области с чисто черен цвят, вместо смес на трите цвята се ползва четвърти, черен цвят (blacK, K). (Буквата К се ползва, за да се избегне объркване на Blue и Black). Печатането на изображения върху хартия с ползване на тези четири основни цвята печатарски мастила се нарича четирицветен печат.

Ако Ви потрябва дизайн, но нямате опит или време, винаги може да се свържете с мен на адрес / trollex_s@abv.bg /
Имам опит с:
   -  Corel Draw : визитки, флаери, дипляни, плакати, опаковки.
   -  Photoshop : статични банери.
   -  Flash : анимация, динамични банери.

Ако имате бизнес партньори от други държави или ще участвате на бизнес изложение, то съобразете се с някой от най-разпространените размери на визитки в света.


74mm x 52mm - размер A8 по международен стандарт ISO 216 – ползва се в много държави
85mm x 55mm – Ирландия, Италия, Великобритания, Франция, Германия, Австрия, Испания, Швейцария, Белгия
85.60mm x 53.98mm - ISO/IEC 7819 ID-1, размер кредитна карта
90mm x 55mm – Австралия, Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Тайван, Швеция, Виетнам
91mm x 55mm - Япония
90mm x 54mm – Хонк Конг, Китай, Сингапур
88.9mm x 50.8mm – Канада, Съединени Американски Щати
85mm x 48mm - Иран
90mm x 50mm – България, Аржентина, Бразилия, Чехия, Финландия, Израел, Казахстан, Полша, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна, Узбекистан, Латвия, Мексико, Южна Африка.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар