!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Холивуд пристигна в България.

    Докоснете се до магията на Холивуд.

  

      Възползвайте се от уникалната възможност да се докоснете до автентични експонати от едни от най-големите класически филми снимани в меката на киното - Холивуд. Мястото на събитието е Цариградско шосе - The Mall. Разполагате с удобен безплатен паркинг, както и приятна луксозна обстановка, в един от Софийските молове. В ляво след централния вход на приземния етаж ще видите опънатия червен килим, а няколко метра след него се разкрива и невероятната гледка. На площ от около 100-150 квадратни метра са разположени фигурите на част от филмовите герои с които сме израснали, както и множество реквизити. За повечето от тях важи възможността да се докоснете и усетите с ръцете си тези уникални и скъпи творения. Всъщност думата уникални не е точно на място, защото те се копия, а някой от тях може дори да не са участвали и в снимачния процес. Въпреки това чувството да си сред тях е неописуемо.

     Най-силно впечатление прави металния скелет на машината от бъдещето "Терминатор", която е изработена изцяло от метал и тежи малко над 100 килограма. За да е по-внушително, някой от героите разполагаха с екстри. В този случай терминаторът имаше светещи очи, които допълнително подсилваха зловещия му вид. И все пак за един цялостен завършек, експонатите бяха оградени от идентична за всеки го среда.
Терминаторът Т-101 беше представен от две фигури, едната изцяло от метален скелет държаща две лазерни пушки, а другата на места съдържаше имитация на плът и бе облечена в дрехи. За голямо съжаление от половината лице, което се виждаше, нямаше и помен за прилика с Шварценегер. Въпреки това тези две фигури ме накараха да потръпна, припомняйки ми незабравими сцени от поредицата.
Не беше подминат и "лошия" терминатор Т-1000, на който зад специална витрина бе поставена полицейската риза използвана в сценките, когато бе прострелван неколкократно и тичаше с огромни дупки от куршуми по тялото си.
Пред всеки един експонат имаше лист с информация за него и поне по една снимка от някоя сцена.


      Друг забележителен експонат бе фигурата на "Железния човек". Той освен светещи очи разполага и с още няколко лампички, които привличаха хората да се снимат с него, че дори се образуваха и опашки от желаещи. Докоснах с пръст бронята му и останах с впечатлението, че е от метал, а преди това бях обеден, че е от палстмаса, за да е по-удобно за актьорите. Вероятно, експоната пред мен бе просто едно копие на бронята на железния човек използвана в сцени, в които не се налага да бъде обличана. Едва ли организаторите биха рискували някое дете да я събори на земята и да развали илюзията, за неразрушимата броня. Все пак нямах възможността да я повдигна, че да преценя дали е плътна или куха, важното е, че радваше както малките, така и по възрастните посетители.


     Най-голямо внимание, от страна на организаторите на това събитие, беше обърнато на филма "Междузвездни войни". Там един до друг бяха представени фигурите на най-впечатляващите герои, като Йода беше единствения "положителен" сред тях. Всички те обаче бяха отделени от посетителите с въже, което не позволява да се снимате сред тях. На снимката по-долу ще видите колаж с тези герои.

Лазерните мечове бяха стъклени или по-скоро пластмасови прозрачни цилиндри, в които има последователно подредени лампички. Тези в меча на Йода дори светваха една след друга, опитвайки се да създадат илюзията, че мечът постоянно бива включван и изключван. Разбира се няма нищо общо със сцените от филма, що се отнася до пресъздаването на реализъм. Тук е момента да вметна и общото впечатление, с което останах споменавайки тази дума - реализъм. По мое мнение, реквизита създава едва около 30% от завършеността на филма. Останалото явно е комбинация от няколко фактора, като светлина, "ъгъл на камерата", специални ефекти и режисьорско виждане.

    Забелязах и други култови герои, този път родени от комиксите и в последствие добили огромната си популярност от игралните филми. става дума за човекът прилеп - "Батман" и неговия зъл противник - "Джокера".
Батман беше с разперена пелерина, изпъчен и гордо пристъпващ напред на фона на част от пещера. Пространството около него беше достъпно за снимки, с което бързо печелеше симпатиите на малките посетители.
Вляво от Батман стоеше и Джокера, който се усмихваше широко, макар и със затворена уста. Прорезните рани по бузите му изглеждаха доста автентични, което е напълно разбираемо, като се има в предвид, че произлиза от Холивуд, а не от някоя провинция в Китай.
Докато се разхождах наоколо ми направиха впечатление и няколко човека, които се възползваха от възможността да се снимат в нетипични пози с експонатите. Най-дръзкия от тях беше видимо на моята възраст, като на една от снимките си, държеше батман за гушата, демонстрирайки своята сила.

   Силно впечатление правеше и главата на "Хищникът" от едноименния холивудски хит. Там той беше представен без войнския си шлем и будеше възхищение с огромната си детайлност. Очите му бяха така изрисувани, че наистина изглеждаха, "като живи". Въобще целия бюст на Хищника те изпълва с възхищение към неговите създатели, като имам предвид главно художниците измислили образа, но също така и тези, които са изрисували отливката.

     Един от автоматите използван във снимачния процес на филма "Мумията" също се открояваше със своята детайлност. След внимателно оглеждане и няколко снимки, реших да се присегна и да го докосна. Останах два пъти по-впечатлен, когато разбрах, че той е изработен от гума и няма нито грам желязо, нито дори и малка треска дърво по себе си.
В залата имаше още един експонат от филма и по-точно главата на мумията, но въпреки трита опита, които направих, нито една от снимките не излезе с добро качество. Явно наистина тегне някакво вековно проклятие над нея, щом само тя не "излезе".
    Моят общ призив към всички софиянци, а и не само, е да се възползвате от уникалния шанс поне за малко да се почувствате, като част от голямата магия наречена Холивуд. Посетете, вижте, докоснете и запечатайте едни незабравими моменти, за които Ви гарантирам, че си заслужава разходката. 

2 коментара:

  1. Доста полезна статия, браво на автора :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благородно ти завиждам, че си се докоснал до магията наречена Холивуд.
    Жалко, че не съм в София. И все пак видях и аз нещо. Поздравления за статията !

    ОтговорИзтриване