!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Мисли положително.

  Мисли положително.


    Сигурно много от вас са чували думите - Мисли положително, използвай положителната си енергия.
Но какво означава това?
    Хората често бъркат понятието "положително мислене" с това, че трябва насилствено да си повтарят дадена положителна дума или фраза. За да започнете да мислите положително и да контролирате тази енергия първо трябва да промените начина си на мислене. При всеки човек е индивидуално, няма универсален урок, с който да отключите вашето съзнание. На първо място трябва да осъзнаете ситуацията в която се намирате и да наложите контрол върху мозъка си или по-скоро да му покажете друг път за действие. Това всъщност е много трудна задача и мнозина се отказват още тук в началото. Всеки човек се познава малко или много, трябва да съумеете да използвате вашите слабости, така че да ги превърнете в оръжие за контрол върху мозъка си. За да се изясни малко картината ще дам пример.
    Вие сте продавач-консултант, скъсвате се от работа, обслужвате клиент след клиент и в един момент идва шефа и ви се развиква за някакъв артикул, който дори не сте виждали и не носите отговорност за него, като не ви дава възможност да се защитите словесно.
   Какво се случва след тази ситуация?
Настроението Ви рязко е спаднало, по някакъв начин се чувствате унизен, тонусът и работоспособността са на минимум и най-неприятното е, че започвате да трупате отрицателна енергия. Прибирате се у вас, но постоянно се сещате за ситуацията превъртайки я отново и отново, като не стигате до никакво решение.
   В тази ситуация, положителното мислене не се изразява в безсмислено повтаряне да думите - всичко ще е ОК, всичко ще е ОК, всичко ще е ОК..., а в пренасочване на мисълта в друга посока и абстрахиране от проблема. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за вас. При всеки човек подхода е индивидуален. Някой прочитат любима книга, други си пускат филм, трети готвят, аз лично сядам на компютъра и играя някоя игра. Идеята е да прекъснете източникът на негативна емоция и енергия, а това става, като насочите дейността на мозъка в друга посока.
!!! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ МОЗЪКЪТ Е СЪЗДАДЕН ЗА ДА МИСЛИ, НО ВИЕ МОЖЕТЕ ДА МУ КАЖЕТЕ В КАКВА ПОСОКА ДА МИСЛИ !!!
   Това съвсем не означава, че при всеки появил се проблем трябва да грабвате книгата в ръка или там каквото правите за да се абстрахирате. Истината е, че трябва да прецените над каква ситуация работи мозъкът Ви и струва ли си да разсъждавате над нея. В дадения пример, няма какво да промените, няма как да върнете времето назад и най-вероятно тази ситуация няма да се повтори, че да обмисляте евентуални подготвителни действия за следващия път. Затова по най-бързия начин прекъсвате източникът на негативна енергия и го заменяте с мисли носещи положителна.
   Сигурно сте чували, че човек използва една много малка част от потенциала на мозъка си.
Замисляли ли сте се защо е така?
Чували ли сте за алтернативна медицина, за хора, които променят физичните свойства на предмети използвайки само силата на мисълта си, за бойно изкуство, в което побеждаваш противника си без да го докосваш, за силата и синхрона на мисълта на близнаците.
Няма нищо по-силно от мисълта на човека.
   Успехът към всяко едно начинание започва с положително мислене и се дължи на три основни фактура, които са взаимно свързани по между си.
1 - Трябва да разбереш, какво искаш да постигнеш.
2 - Трябва да измислиш, по какъв начин да осъществиш идеята си.
3 - Трябва да имаш достатъчно търпение, за да извървиш нужния път до осъществяването и.

   Много хора спират развитието си, защото са ограничени от системата в която са израсли и никога не осъзнават потенциала си. Мозъкът е създаден да мисли, неговият капацитет е огромен и вие трябва да го усвоявате непрекъснато. Представете си, че човешкото тяло е един компютър, а мозъкът е неговия хард диск. Учените са установили, че използваме от 5 до 10 процента от мозъка си. Запитайте се тогава, бихте ли сложили 100 гигабайта хард, на компютър в който ще има записан само един филм?
   Заглеждали ли сте се в някоя шарена плочка от пода или в някоя напукана стена? Случвало ли ви се е да откриете прилика с нещо познато? Това е така, защото мозъкът е устроен да търси и мисли чрез сетивата (в случая, очите) на тялото. Трябва непрекъснато да се стремите да се развивате и да не се задоволявате лесно с постигнатото. Околната среда е в постоянен контакт с вас и вие трябва да се научите да разчитате нейните сигнали. Образованието през годините ни е дало много, но също така и много ни е ограничило. Все още не е ясно дали е в положителна посока или в отрицателна. Невъзможността на някой хора да отворят съзнанието си извън предела на наученото, ги прави неспособни за по-нататъшно развитие. Никога не разчитайте на късмета, защото това е просто израз описващ вашето бездействие и действието на други непознати лица. В религията се използват доста манипулативни методи обяснени по нелеп начин, но съдържат в себе си именно тази вярна структура и това им помага да се възприемат добре от наивните хора. Една от прословутите фрази гласи - "помогни си сам, за да ти помогне и господ". Тук не се казва, започни да си помагаш, а направо, "помогни си". Че то ако сам си свърша работата, какво да чакам после и друг да ми помага. Тук по един елементарен начин е обяснено влиянието на положителното мислене над поведението на човека. Ти вършейки дадената дейност и надявайки се сляпо, че друг ще ти помогне, не осъзнаваш, че в крайна сметка сам си свършваш работата, особено когато става дума за някоя по-сложна дейност и един по-дълъг период от време. Замислете се! Налагало ли ви се е да преместите стола на два метра от масата и преди това да стиснете палци и да прошепнете - дано господ да ми помогне да преместя стола. На мен не, а на вас?
    Истината е, че за да се развивате, трябва да се отървете от предразсъдъците си отново да се огледате. Това дърво на улицата, дали е просто дърво или е и дом за някоя катеричка, дали не е и храна за някоя птичка, а дали не е и нещо повече?
     За да перифразирам последните няколко реда ще ви помоля да си представите следната картинка.
     Една дълга и тясна уличка. От двете и страни тухлени огради на къщи с дървени врати. Навсякъде е пълно с надписи на различни езици, рисунки, всякакви математически формули и задачи. Вие живеете от едната страна на улицата, а от другата се намира работата ви. Вашето образование, вашите родители, вашия житейски път до момента ви е научил, че трябва да работите точно тази работа, и че не можете да се справите с нищо друго освен с нея. Минавайки по тази улица и оглеждайки се, вие виждате всички тези надписи и знаци,  погледът ви се спира на половината от тях, а мозъкът ви разбира само тези които е учил. Долу на улицата пише пише 5+5, и вие си казвате - а, това го знам, пет плюс пет е десет. На вратата пише - семейство Иванови,  и вие си казвате - аха, значи тук живеят семейство Иванови. На следващата врата обаче пише на китайски - зад мен има сто хиляди евро, ако ги вземеш, твои са. Тук обаче вие виждате просто някакви йероглифи и подминавате вратата, може би мислейки си, че ако имате сто хиляди ще си купите апартамент.
    Спомнете си за Айнщайн. Прочитайки името му навярно в съзнанието ви изплува онази черно-бяла снимка, на която той е с разрошена коса и оплезил език. Да много от важните световноизвестни личности са смятани за луди, за мечтатели, но в крайна сметка са направили едни от най-големите открития. Това е така, защото са си позволили да мислят различно, позволили са си да разчупят наложеният стереотип и да повярват в мечтите и силата на положителното мислене, затова трябва да се развивате и да се стремите към усъвършенстване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар