!!! Използвайте АРХИВА на блога !!!

Не забравяйте, че блога има и страници

Смяна на времето


Събуди се по-рано.


     Тази нощ, събота срещу неделя преминаваме към зимно часово време.
     Точно в 04:00 часа трябва да върнем с един час назад стрелките на часовника, за да сме в крак със световните времеви промени.
     В световен мащаб за пръв път идеята за смяна на времето възниква в главата на Бенджамин Франклин. Твърди се, че той предлага на своите съграждани да стават и да си лягат по-рано, като публикува идеята си във вестник "Парижки журнал". Германците обаче, са тези, които прилагат на практика тази идея през първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916г.  Ние българите се включваме през 1979 г. Преминавайки през няколко промени, като в днешно време смяната започва в 03:00 часа в последната неделя на месец Март и продължава до 04:00 часа на последната неделя на месец Октомври, когато часовникът се връща обратно на 03:00.
   Всичко това е измислено за подобряване на условията на труд, защото е доказано, че организмът, а от там и човека, извършва всякаква дейност по-концентрирано и по-добре през светлата част на деня, отколкото през тъмната. През годините обаче се спори постоянно дали това е правилно. Някой учени твърдят, че смяната на часа променя настройката на организма, така известна, като биологичен часовник, и това оказва влияние върху функционирането на дадени органи. Други твърдят, че единственото, което се разстройва и влошава от смяната на времето е настроението на хората.
   Истината е, че искаме или не трябва да тази нощ да преминем от 4 към 3 :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар